UC Davis Robert Mondavi Center

Location: Davis, California (USA)

THE BUILDING

This building, which was partially funded by California winemaker Robert Mondavi, not only serves as a "front door" building for a newly developed section of the campus but also offers locals the opportunity to experience art and culture.

THE MATERIAL

The warm golden sandstone veneer that adorns the exterior and interior walls was quarried in the Gwalior region in Madhya Pradesh of Central India and was selected because of its coloring reflects the surrounding environment.

THE INTERIOR

A total of 90,000 square feet of the sandstone was used in a combination of both cleft and honed finishes. "The honed pieces had a smoother surface," said the architect. “The darker colors were cut out during the honing process. The cleft pieces have a broader color range and lots of texture. We wanted as much texture as we could get on that thin stone. We found through discovery that the product contained some unique fossil forms such as leaves and vegetation, which added to the rich texture."

Stone World Magazine