UC Davis Robert Mondavi Center

LOKALIZACJA: Davis, California (USA)

BUDYNEK

Budynek ten, częściowo sfinansowany przez kalifornijskiego winiarza Roberta Mondaviego, służy nie tylko jako budynek "drzwi wejściowe" dla nowo powstałej części kampusu, ale również oferuje mieszkańcom możliwość obcowania ze sztuką i kulturą.

MATERIAŁ

Ciepła, złota okleina z piaskowca, która zdobi ściany zewnętrzne i wewnętrzne, została wydobyta w regionie Gwalior w Madhya Pradesh w Indiach Środkowych i została wybrana ze względu na jej kolorystykę odzwierciedlającą otoczenie.

INTERIOR

Łącznie 90.000 stóp kwadratowych piaskowca zostało użyte w połączeniu z wykończeniem rozpadlinowym i szlifowanym. "Szlifowane elementy miały gładszą powierzchnię", powiedział architekt. "Ciemniejsze kolory zostały wycięte podczas procesu szlifowania. Rozszczepy mają szerszą gamę kolorów i dużo tekstury. Zależało nam na tym, aby uzyskać tyle faktury, ile można było uzyskać na tym cienkim kamieniu. Odkryliśmy, że produkt zawiera unikalne formy kopalne, takie jak liście i roślinność, które wzbogaciły jego bogatą fakturę".

Stone World Magazine